24 Haziran 2015 Çarşamba

Paraben Nedir ?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir madde olan parabenin zararlı olduğunu biliyoruz. Özellikle kozmetik ürünlerde koruyucu olarak paraben türevleri kullanılmakta. Parabenle ilgili araştırmalar da kısıtlı şimdilik. Ben de bilmeyenler için paraben nedir, ne değildir bildiğim kadarıyla paylaşmak istedim. Evet, nedir bu paraben?

paraben free


Kozmetikten ilaca kadar birçok ürünün raf ömrünü uzatmak için birtakım koruyucular eklenmekte. Bunlardan biri de paraben. Yasalar gereği paraben bulunan ürünlerin ambalajında paraben içerdiği yazmalıdır. Yani "içindekiler" kısmına bakarak bi ürünün paraben içerip içermediğini anlayabilirsiniz.


Paraben Nedir?
Paraben, ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucu kimyasal bir maddedir. Ürünlerin "içindekiler" kısmında ethylparaben, ethylparabenbenzylparaben ve buthylparaben gibi ifadeler parabenleri gösterir. 

Paraben Niçin Kullanılır?
Çünkü oldukça ucuz bir maddedir.

Parabenin Zararları
Araştırmalara göre tümörlü hastalarda doku başına 20 nanogram paraben tespit edilmiş. Fakat bu parabenlerin neden oluştuğu hakkında yine de kesin bir bilgi yok. Ayrıca parabenler, östrojeni taklit eden kimyasal bir maddeymiş. 
Edinburgh Üniversitesi  onkoloji uzmanlarının yaptığı bir araştırmada 20 farklı tümörün 18'inde parabene rastlanmış.

Bütün bu bulgulara rağmen yine de kesin olarak bir sonuç çıkarılamıyor. Yine de parabenlerin sakıncalı olduğu ortada. Bu nedenle kozmetik alışverişi yaparken ürünlerin içerik kısmını okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Belki kendimizi tamamen parabenlerden uzaklaştıramasak da, en azından elimizden geldiğince parabenli ürün almamalıyız. Ben de aldığım ürünleri paylaşkırken ve ürün incelemesi yaparken içeriklerini mümkün olduğunca sizinle paylaşmaya çalışıyorum.

Sağlıklı günler..

4 yorum:

  1. tamamen alışkanlıktan paraben yok mu yok iyidir moduna girdik halbuki daha zararlı kimyasal içeren ürünler de var piyasada..

    YanıtlaSil
  2. Tabii ki öyle petrol türevleri ve köpürtücü maddeler de öyle. En iyisi doğal içerikli ürünler tercih etmek.

    YanıtlaSil
  3. "Blog Keşif Etkinliği" yayınımızın altına yorum bırakabilirsiniz, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  4. "Blog Keşif Etkinliği" yayınımızın altına yorum bırakabilirsiniz, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil